A jelenlegi nagy kérdés: rágyújthat-e valaki a családi háza teraszán, amennyiben az ÉK-i szellő egyértelműen a szomszéd kecskéje irányába fújja a füstöt. A válasz nem egyértelmű, még mielőtt valaki elhamarkodottan ítélne!

Sokakat megoszt a kérdés: legyenek-e füstmentesek az ország füstös kocsmái? Számos online lap értesülései alapján az Origami Research nevezetű formáció (a linkelt honlappal csak óvatosan, ugyanis hihetetlen módon idegesítő ez az agyonflashfuxolt szemgolyó gurigatós szöveg és tartalom nélküli izé) közvéleményt kutatott 602 fő megkérdezésével. A számos helyen megjelent és így könnyen megtalálható sajtószöveg helyett talán érdemesebb a kutatócég prezentációját végigfutni (amit megtaláltam itt), és elgondolkodni, hogy valóban mit is jelentenek a számok.

Az elemzés konklúziója az, hogy be kell tiltani a dohányzást mindenhol, és fellendül a gazdaság :)

Első körben kíváncsi lennék az alkalmazott módszertan részleteire. Pár kérdés, amire nem kaptam választ sem a cikkekben, sem a ppt-ben, sem a honlapon – pedig becsületszavamra szanaszétgurítgattam azt a szerencsétlen szemgolyót az oldalon, még a kiskutyus nem-látszó háza mögé is:

  • A 602 fős minta kikből tevődött össze? Mire (lehet) reprezentatív? Hogyan történt a mintatagok kiválasztása?
  • A lekérdezés milyen csatornán keresztül és milyen körülmények között zajlott? A kutatás időtartama (2010. november-december) pontosan hogy nézett ki? Dohányoznak-e az esetlegesen bevetésre került kérdezőbiztosok? :)
  • What the heck is “segített válaszadás”? Mármint így önmagában. Pisztollyal vagy kártyával?

A kategóriák sorrendje

Forrás: Origami Research Kft.

Az eredmények elemzésére nagyon lelkesen buzdítanék minden kedves érdeklődőt (l. a fentebbi link a ppt-re, amelyben grafikonok hemzsegnek), a sajtóközleményben összeszedett érdekes végkövetkeztetéseknek pedig a gyors felejtésére. Bár kérdéses, hogy 602 fő véleménye pontosan kit is reprezentál, az egyértelmű, hogy a “támogatás és öröm”, ill. az “elutasítás” dichotómia közötti kényszerválasztás (igen, tudom: 18 megkérdezettnek nem volt véleménye, de mégis!) alapján nehéz egyértelmű következtetést levonni arra vonatkozólag, hogy az emberek valóban a a dohányzás betiltását vagy pedig csak alternatív módon kulturáltabb  környezetet szeretnének. L. füstelszívó, külön helyiség és tiltás helyett kultúra.

Amúgy én nem dohányzom, pedig nagyon szeretnék.