- Daróczi Gergely honlapja - http://ppke.snowl.net -

Füstmentes kocsmák, kocsmamentes füstölés

A jelenlegi nagy kérdés: rágyújthat-e valaki a családi háza teraszán, amennyiben az ÉK-i szellő egyértelműen a szomszéd kecskéje irányába fújja a füstöt. A válasz nem egyértelmű, még mielőtt valaki elhamarkodottan ítélne!

Sokakat megoszt a kérdés: legyenek-e füstmentesek az ország füstös kocsmái? Számos online lap értesülései alapján az Origami Research [1] nevezetű formáció (a linkelt honlappal csak óvatosan, ugyanis hihetetlen módon idegesítő ez az agyonflashfuxolt szemgolyó gurigatós szöveg és tartalom nélküli izé) közvéleményt kutatott 602 fő megkérdezésével. A számos helyen megjelent és így könnyen megtalálható sajtószöveg helyett talán érdemesebb a kutatócég prezentációját végigfutni (amit megtaláltam itt [2]), és elgondolkodni, hogy valóban mit is jelentenek a számok.

Az elemzés konklúziója az, hogy be kell tiltani a dohányzást mindenhol, és fellendül a gazdaság :)

Első körben kíváncsi lennék az alkalmazott módszertan részleteire. Pár kérdés, amire nem kaptam választ sem a cikkekben, sem a ppt-ben, sem a honlapon – pedig becsületszavamra szanaszétgurítgattam azt a szerencsétlen szemgolyót az oldalon, még a kiskutyus nem-látszó háza mögé is:

A kategóriák sorrendje

[3]Forrás: Origami Research Kft.

Az eredmények elemzésére nagyon lelkesen buzdítanék minden kedves érdeklődőt (l. a fentebbi link a ppt-re, amelyben grafikonok hemzsegnek), a sajtóközleményben összeszedett érdekes végkövetkeztetéseknek pedig a gyors felejtésére. Bár kérdéses, hogy 602 fő véleménye pontosan kit is reprezentál, az egyértelmű, hogy a “támogatás és öröm”, ill. az “elutasítás” dichotómia közötti kényszerválasztás (igen, tudom: 18 megkérdezettnek nem volt véleménye, de mégis!) alapján nehéz egyértelmű következtetést levonni arra vonatkozólag, hogy az emberek valóban a a dohányzás betiltását vagy pedig csak alternatív módon kulturáltabb  környezetet szeretnének. L. füstelszívó, külön helyiség és tiltás helyett kultúra.

Amúgy én nem dohányzom, pedig nagyon szeretnék.