Az R egy szabad, nyílt forráskódú, professzionális statisztikai szoftvercsomag, amelyben hihetetlen gazdagságban állnak rendelkezésre a már kidolgozott eljárásokat tartalmazó függvények és munkakörnyezetek. Ezen szoftverkörnyezet csomagjainak a száma napról-napra növekszik, amelyet a CRAN hálózat tömörít magában.

5 másodperc múlva az oldal átirányításra kerül az r-projekt.hu oldalra, ahol sokkal relevánsabb tartalmakat találhat az olvasó!

A program és az egyes csomagok ingyenesen letölthetőek honlapjáról.


Javasolt segédanyagok és jegyzetek:

Javasolt csomagok az alapvető statisztikákon túli riportoláshoz: foreign, MASS, gtools, ggplot2, lattice, plotrix, xtableR2HTML, odfWeave.

További anyagok feltöltés alatt!

Félév végi gyakorló ZH feladatsor:

1) Generálj egy 100.000 fős alapsokaságot a következő változókkal és paraméterekkel!
nem: 40% férfi, 60% nő
életkor: 18 és 35 év között, átlag 25 év, legyen több “fiatal” (<25 év), mint “idős” (>25 év)
2) Mutasd be hisztogramon a generált életkori eloszlást felcímkézve (main,xlab,ylab)!
3) Mentsd le a hisztogramot (az ábrán jobb katt, mentés képként), és csatolva a következő feladat válaszaival együtt küld el e-mailben a [email protected] címre! A tárgy legyen: ZH1.
4) Vegyél egy egyszerű véletlen mintát (n=1.000 fő), és hasonlítsd össze a főbb leíró statisztikák (min, max, átlag, szórás) alapján az alapsokasággal! Az e-mailbe másold át a vonatkozó outputot is! (egérrel kijelöljük, Ctrl+c és Ctrl+v a levélbe)