- Daróczi Gergely honlapja - -

6. hét

1) Elemezzük az alábbi képet!

[1]

2) Értékeljük módszertani szempontból az alábbi cikket! Mi lehetett az alapsokaság, vizsgálati populáció, mintavételi egység stb.? Kire, milyen csoportokra lehet reprezentatív a kutatás? Hogyan vennénk mintát a kutatáshoz, ha az most indulna?

Több ezer vélemény a felelős alkoholfogyasztásról [2]

Közel 5000 felnőtt vett részt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ajánlásával 2009 júliusában meghirdetett online kutatásunkban, amely a felnőtt magyar lakosság felelős alkoholfogyasztással kapcsolatos véleményét és attitűdjét vizsgálta. […] A kutatási kérdőívet 4868 nagykorú személy töltötte ki, a kitöltők több mint 2/3-ada (67,7%) férfi, 1/3-a nő (32,3%). A válaszadók 94%-a a 18-54 közötti korosztályból került ki. […] A kérdőív kitöltői között 3 nyereményutazás került közjegyző jelenlétében kisorsolásra […] a Dreher Sörgyárak Zrt. Felelős Alkoholfogyasztás Programj[ában].

A válaszadók közül 10-ből 7-en (78%) az ittas vezetést ítélték a felelőtlen alkoholfogyasztás egyik legsúlyosabb problémájának. Az erőszakot és vandalizmust a kitöltők 70%-a jelölte meg, csakúgy, mint a családok széthullását, amelyet 10-ből 6-an ítéltek (67%) súlyos veszélynek […] A válaszadók közül 10-ből 8-an az otthoni, vagy vendéglátóhelyen szervezett családi és baráti összejöveteleken, a bulik és a különleges alkalmak kategóriában jelölték be az alkoholos italok fogyasztását. A válaszadók több mint fele úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt egy hónapban egyáltalán nem fogyasztott alkoholt TV-nézés közben (66%) vagy étkezései alkalmával (55%).

3) Közvéleménykutatás gyakorlat [3]

4) Regressziószámítás: egyenes, modell, egyenlet, hatás