- Daróczi Gergely honlapja - -

Házi feladat #3

1) Egy 80 fős évfolyamon a lányok aránya 60 százalék. A pszichológus hallgatók kísérletet végeznek a “Freudi ezredforduló” tantárgy keretén belül, amelyhez véletlen, 20 fős mintát vesznek az évfolyamról. Milyen eséllyel fog a mintába 15 lány bekerülni?

2) Hogyan garantálnád a minta véletelen voltát?

3) Egy tyúkólban 3 jószág éldegél, amelyek közül az egyik két naponta tojik egy tojást, egy másik 3 naponta, a harmadik pedig csak hetente egyet. A gazda elutazik a Balatonra egy két hetes kikapcsolódás erejéig, a jószágokat pedig ismerősöknél helyezi el. Az időközben tojt tojások az ismerősök tulajdonát képezik a bérgondozás fejében. Mekkora eséllyel nyerünk az ismeretségen minimum 4 tojást?

4) Egy magyar kártyapakliból kivettük az összes piros színt. Mekkora eséllyel húzzuk ki a zöld ászt?

5) A szociológia szakos hallgatók 56 százaléka rendelkezik gördeszkával, 48 százaléka pedig gördeszkával és rollerrel is. Mekkora a valószínűsége annak, hogyha a hallgatók közül kiválasztunk egy gördeszkával rendelkező hallgatót, az rendelkezik rollerrel is?

6) Egy boltban az árusított csokoládék 60 százaléka Tibi, 40 százaléka pedig Tomi gyártmány. A csokik negyede mogyorós, 40 százaléka kék, 35 százaléka pedig kókuszos. Mekkora eséllyel választunk csukott szemmel kókuszos Tibi csokit a pultról?